Arboretum rozkvetlo a otevřelo své brány

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

9. 4. 2019

Arboretum se nachází u městského hospice za nemocnicí, je možné se do něj dostat z ulic I. J. Pešiny nebo J. E. Purkyně. Přístupné je zdarma, a to od dubna do konce května od 8 do 20 hodin, následně od června do konce září až do 21 hodin a v říjnu opět do 20 hodin,“ připomenul primátor Michal Pobucký s tím, že připraveny budou opět také komentované prohlídky pro organizované skupiny. Pořádat je budou odborníci z provozu zeleně městské společnosti TS a.s., která zajišťuje péči o zeleň v arboretu. Rezervace je nutná alespoň čtrnáct dní předem, a to prostřednictvím e-mailu sekretariat@tsfm.cz nebo telefonicky 558 443 204.

Nyní v arboretu kvetou převážně jarní cibuloviny – krokusy, tulipány, narcisy i modřence. Postupně se zazelená a nakvete také na tři a půl tisíce keřů. Ve své kráse se představí  také vřesoviště s vřesovci, azalkami a rododendrony a v létě romantické rosarium se sadovými i pnoucími růžemi různých barev. Nechybí zde ani trvalkové záhony, bahenní rostliny, bylinky a léčivky.

Dominantou arboreta jsou především dvě jezírka propojená Panským potokem s přirozenými prameny vtékajícími do jeho koryta. Vedou přes něj dřevěné lávky. V arboretu je i vyhlídka, ze které je možné kochat se pohledem nejen na zeleň, ale i na jezírko s novými splávky. Návštěvníci mohou posedět na lavičkách krytých dřevěnými pergolami různých tvarů, které časem obrostou popínavými rostlinami.

Na území arboreta jsou umístěny informační tabule s orientační mapou, otevírací dobou a návštěvním řádem.