Dubnové „Kuchtění se Zoomem“

Archiv

MM F-M

18. 4. 2016

Každé naše kuchtění je věnováno určitému tématu. Tentokráte byla tématem „Zelená jídla“. Jaro je v plném proudu, vše se zazelenalo a tak i my se inspirovali přírodou a pokusili se o zařazení zelené do naší kuchyně.  Z výběru čtyř receptů – špenátová polévka, zelený zeleninový salát, palačinky s pistáciovou zmrzlinou, zelené fazolky na smetaně – si klienti vybrali palačinky s pistáciovou zmrzlinou.

Čtyři klienti se vydali společně na nákup všech potřebných surovin podle seznamu, který si sami vytvořili. Největší odvážlivec se pustil do přípravy těsta na palačinky a poté jsme se již jeden za druhým střídali v kuchyni, smažili své palačinky, s větší či menší pomoci druhých, a dle svých představ a fantazie si je naaranžovali se zmrzlinou. Ti mlsnější si ve výzdobě pokrmu vypomohli i šlehačkou.

Hotové palačinky nejen že vypadaly krásně, ale i báječně chutnaly. Pro mnohé z nás byla dnešní pochoutka také odstartováním nadcházejícího období zmrzlin a nanuků.  A abychom pouze nechválili, musíme přiznat, že se nám nakonec nepodařilo „procpat“ zelenou na naše talíře. Bohužel se nepovedlo sehnat zelenou pistáciovou zmrzlinu. My se však nezalekli nutnosti změny a improvizace. Po malém rozhodování, jestli koupit kiwi a dostát tématu kuchtění či zůstat u zmrzliny a smířit se s tím, že se holt nesplní podmínka zeleného jídla, bylo rozhodnuto. Chuť na zmrzlinu byla silnější.

Společně jsme se naučili užitečný rychlý recept na palačinky a navíc jsme si připomněli důležitou věc, že není potřeba se trápit nezbytnou změnou. Když „pustíme“ své původní představy a s kouskem hravosti se vrhneme do improvizace, může být výsledek i nečekaně dobrý. A improvizace v kuchyni se někdy může obzvlášť vyplatit. Tak jsme zase skončili u chválení a tak je to správné 

Dominika Jonáková, Jana Zborovská
Sociální pracovnice Terénní služby ZOOM