Senioři „okoštovali“ Turecko

Archiv

MM F-M

27. 10. 2004

Chutné odpoledne, aneb s jídlem roste věk – tak se říká akcím, které jsou připravovány pro seniory z domu s pečovatelskou službou na Sadové ulici. Přináší jim poučení o vybrané zemi s důrazem na gastronomii a má jim pomoci při zavádění dalších prvků zdravého životního stylu.
„Je to taková přednáška, která seznamuje s národními zvyklostmi, senioři se dozví, co je pro danou zemi charakteristické. Více se zabýváme kuchyní, kde zdůrazňujeme její zdravé prvky, hlavně zeleninové pokrmy. Spousta účastníků besedy se je pak snaží aplikovat doma, protože naši klienti jsou schopni si sami navařit a postarat se o sebe,“ vysvětluje projekt, který důchodcům rozšíří obzory například o Japonsku, Číně či Turecku, sociální pracovnice Eliška Adamová.
Na říjnovém setkání, zasvěcenému Turecku, si senioři pochutnali na tureckém fazolovém hrnci a typickém tureckém moučníku, ačkoliv je v této zemi ve velké oblibě maso z ovcí a koz. „Skopové jsem nepřipravil, to bych vám neudělal,“ usmíval se ing. Pecha, který seniorům z vlastní zkušenosti vyprávěl o zemi s přebohatou historií na pomezí Evropy a Asie. Dozvěděli se tak o typických náhončích pro hotely, smečkách toulavých, ale neagresivních psů, či pochoutce v podobě živých škeblí pokapaných citrónem.