Střední škola gastronomie a služeb úspěšně reprezentuje město

Archiv

MM F-M

20. 3. 2006

Žáci Střední školy gastronomie a služeb prokazují, že již dávno nejsou jen „učni ze Skleníku“. V letošním roce opět navázali na loňské úspěchy. „V rámci partnerských vztahů, které byly získány v programu Leonardo da Vinci s odbornou gastronomickou školou IPASSAR v Riolo Terme v Itálii, jsme dostali nabídku zúčastnit se mezinárodní odborné soutěže oboru kuchař,“ popisuje pedagog z této střední školy Petr Král. Jak dále prozradil, do soutěže se přihlásilo celkem sedmdesát škol z různých evropských zemí. Každá z nich měla za úkol vytvořit recepturu pokrmu na téma Chutě středomoří – Modré ryby s bylinkami. Do dalšího kola postoupilo dvacet škol, které se utkaly v praktické přípravě svých receptů. Samotná soutěž probíhala v rámci mezinárodního potravinářského veletrhu MIA v Rimini ve dnech 5. – 9. února. „Naši školu reprezentoval žák třetího ročníku Lukáš Vaca pod vedením učitele Romana Pivoňky. V této soutěži naše škola získala nejvyšší ocenění za originalitu receptu a dokonce jsme obdrželi mezinárodní atest za vizuální formu talíře,“ pokračuje Král.
Střední škola gastronomie a služeb se také v únoru zúčastnila významné soutěže AR Junior, mistrovství republiky v oboru aranžér. Na soutěžní klání se do Prahy sjelo na třicet škol z celé České republiky. Komise byla sestavena z odborníků působících mimo oblast školství, kteří anonymně hodnotili exponáty z šestnácti kategorií. „Žáci naší školy pod vedením svých odborných učitelů, Šárky Macháčkové, Michaely Kurilové, Martiny Vrublové, Radky Kosskové, Andrey Ledvoňové a Mgr. Karly Zemanové, připravili exponáty do třinácti kategorií. V celkovém hodnocení byla naše škola již tradičně nejúspěšnější. Celkem jsme obsadili pět prvních, čtyři druhá a šest třetích míst,“ dodává Král a připomíná, že za těmito výsledky stojí poctivá a usilovná práce žáků i učitelů, kteří přispívají svou reprezentací k dobrému jménu nejen školy, ale i našeho města.